Cookies & privacy

Wij maken gebruik van cookies die nodig zijn om de website correct te laten functioneren.

Google reCAPTCHA
Wordt gebruikt om de formulieren op de pagina te beschermen tegen spam.
Google Analytics
Bezoekersstatistieken, websitebezoek en gebruik wordt gemeten en gebruikersgegevens worden anoniem verzameld.

Alles over datakabels

Alles over datakabels

B-Cables Nederland is dé specialist op het gebied van vele soorten kabels, waaronder datakabels. In dit blog leggen we uit waar u op moet letten bij de aanschaf van de juiste datakabels.

Informatiemaatschappij

Met de opkomst van het internet sinds het einde van de vorige eeuw zijn we steeds meer informatie gaan delen. Deze digitalisering heeft geleid tot wat we nu de informatiemaatschappij noemen. Steeds grotere hoeveelheden aan data moeten steeds sneller gedeeld worden. Datakabels spelen een cruciale rol in moderne communicatiesystemen en hebben verschillende technische details en toepassingen.

Toepassingen van datakabels

Datakabels worden op grote schaal gebruikt in verschillende toepassingen. In lokale computernetwerken (LAN's) worden twisted pair-kabels zoals Ethernet-kabels veel gebruikt om gegevens over te dragen tussencomputers, routers, switches en andere netwerkapparaten. Coaxiale kabels worden vaak gebruikt voor het aansluiten van kabeltelevisie (CATV), satelliettelevisie en breedbandinternet. Glasvezelkabels wordensteeds vaker gebruikt in breedbandnetwerken, telecommunicatienetwerken en datacenters vanwege hun hogebandbreedte en lange afstandscapaciteit.

Belangrijk om op te letten

Waar letten we op bij de keuze van de juiste datakabel?

Welke soort is nodig?

Er zijn verschillende soorten datakabels, elk met unieke technische specificaties en toepassingen. Een veel voorkomende categorie is twisted pair-kabels, die bestaan uit meerdere afgeschermde koperen draden die in paren zijn gedraaid om elektromagnetische interferentie te verminderen. Een andere categorie zijn coaxiale kabels, die een centrale geleider hebben, omringd door een isolerende laag en een afgeschermde buitenmantel. Glasvezelkabels, die gebruikmaken van lichtsignalen voor gegevensoverdracht, zijn een derde type dat steeds populairder wordt.

Afscherming

Om storing en interferentie te minimaliseren, zijn veel datakabels voorzien van afscherming. Dit kan een metalen omhulsel zijn, zoals bij coaxiale kabels, of een speciale gevlochten of folie-afscherming bij twisted pair-kabels. Afscherming beschermt de kabels tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI), waardoor een betrouwbaardere gegevensoverdracht wordt gegarandeerd, vooral in omgevingen met veel elektronische apparatuur.

Overdrachtssnelheid

Datakabels hebben verschillende overdrachtssnelheden, die worden bepaald door hun technische specificaties. De overdrachtssnelheid wordt meestal uitgedrukt in bits per seconde (bps) of een veelvoud daarvan, zoals kilobits per seconde (Kbps), megabits per seconde (Mbps) of gigabits per seconde (Gbps). Nieuwere kabels, zoals Cat6a en Cat7 twisted pair-kabels, kunnen overdrachtssnelheden tot 10 Gbps of hoger ondersteunen, terwijl glasvezelkabels zelfs snelheden van meerdere terabits per seconde (Tbps) kunnen halen.

Maximale afstand

Elk type datakabel heeft een maximale afstand waarover gegevens kunnen worden overgedragen zonder verlies van signaalkwaliteit. Bij twisted pair-kabels kan de afstand beperkt zijn tot enkele tientallen meters, afhankelijk van de categorie en de gebruikte frequentie. Glasvezelkabels hebben daarentegen veel langere maximale afstanden, variërend van enkele kilometers tot zelfs honderden kilometers, afhankelijk van het type en de gebruikte technologie.

Datakabels van B-Cables

Al onze datakabels zijn van de hoogste kwaliteit en geproduceerd in de EU. Welke kabel u moet hebben is afhankelijk van de snelheid en afstand van de gegevensoverdracht.

Bij B-Cables hebben we voor alle mogelijke toepassingen de juiste datakabel. U krijgt voor elke kabelcategorie de garantie voor upload- en downloadsnelheid.

De voornaamste voordelen van onze datakabels zijn:

Halogeenvrij

Halogeenvrij

Brandveilig

Brandveilig

Elektromagnetische afscherming

CPR-geclassificeerd

Onze datakabels herkent u aan de opdruk SMART DATA.

Over B-Cables

Betrouwbaarheid en service zijn van het hoogste belang bij B-Cables. Via onze zusteronderneming B-Cables België hebben we inmiddels meer dan 35 jaar ervaring en zijn we één van de grootste kabeldistributeurs in de Benelux. Deze ervaring en expertise, gecombineerd met onze service zijn de meerwaarde die wij bieden.

Waarom kiezen onze klanten voor B-Cables?

De kwaliteit van onze kabels is perfect

De kwaliteit van onze kabels is perfect.

Nee is geen antwoord, wij denken met u mee

Nee is geen antwoord, wij denken met u mee.

De levertijden zijn kort

De levertijden zijn kort.

B-Cables heeft jarenlange ervaring

B-Cables heeft jarenlange ervaring.

Wij zijn uw kabelspecialist voor alle signaalkabels, infrakabels, datakabels en stuurstroomkabels. Heeft u nog vragen, opmerkingen of behoefte aan offerte? Neem dan contact met ons op!

Offerte

Dat kan uiteraard. Geef dan aan in welke kabels u interesse heeft. Vermeld hierbij alstublieft de kabelomschrijving, het type en de lengte van de kabels. De offerte ontvangt u binnen 1 werkdag.

Interesse? Maak een afspraak

Als u nieuwsgierig bent naar wat B-Cables voor u kan betekenen, maak dan een afspraak met ons. Wij bespreken dan met u wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele samenwerking.